Dag Skogheim (1928 - 2015) har siden debuten i 1970 med diktsamlingen Gangs menneske, utgitt mer enn tretti verk: romaner, diktsamlinger, biografiske verk og essay. I sine skjønnlitterære verk så vel som i sakprosaen, har Skogheim undersøkt spennet mellom det individuelle og det allmenne, mellom liv og viten, kropp og kunnskap. Samlet uttrykker hele forfatterskapet en kompromissløs motstand mot ydmykelse av enkeltindividet.
Sentralt blant de skjønnlitterære arbeidene står de fire romanene i den såkalte Sulis-Valby-kvartetten: Sulis (1980), Café Iris (1982), November -44 (1984) og Sølvhalsbåndet (1986).
Skogheims sakprosa omfatter blant annet biografiske arbeider om kvinner i arbeiderbevegelsen, krigshistorie fra Nord-Norge og flere bøker om tuberkulose. Tæring, en selvbiografi (1988) er den første, og Sanatorieliv (2001) er den siste og avsluttende boken om dette emnet. For Sanatorieliv: Fra tuberkulosens kulturhistorie (2001) ble Skogheim tildelt Sverre Steen-prisen (2002) og Havmannprisen.
I tillegg har han blant annet mottatt LOs kunstnerpris (2005), Nordland fylkes kulturpris (1991), Sarpsborgprisen (1982), Kongens fortjenestemedalje i gull (2008), og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskaps minnemedalje i gull for sitt forfatterskap (2015).
Skogheim har dessuten laget flere radio- og tv-programmer for NRK. Han har donert sine viktigste arkiver til Universitetet i Tromsø, Arkiv i Nordland, Nordland fylkesbibliotek, Folkeminne, Norges Hjemmefrontmuseum, Kvæntunet og Falstad museum.
Om sitt videre arbeid sier Dag Skogheim dette (februar 2007):
"Min forskning om tuberkulose i den kunstneriske og sosiale sammenheng fortsetter. Om alt jenker seg vel kunne det tenkes å bli et nytt bokverk. I den skjønnlitterære sammenheng er jeg fortsatt grådig nysgjerrig på menneskenes utrettelige famling etter språklige uttrykk for hensikt og mening. Hold kruttet tørt og våpnene blanke!"